Spinning® – majd, ha…

Spinning-Class-with-instructor_kNagyjából milliószor hallottam az elmúlt 12 évben, mióta Spinning® edzéseket tartok: “Akkor fogok elkezdeni tekerni, ha előbb kicsit feljavítom az állóképességem.”

Ezúton szeretném a legnagyobb tisztelettel tudatni, hogy a fentihez hasonló gondolatmenet nettó csacskaság. Hogy miért is mondom ezt? Nagyon egyszerű okokból, íme:

  • A Spinning® (csakúgy, mint a bringázás) állóképességi sport, tehát pontosan ez az, amivel az állóképességedet fejleszteni tudod (a tekerés tervezgetése helyett, amivel viszont nem).
  • Nem tudok még egy olyan mozgásformát mondani, amire igaz lenne, hogy ilyen mértékben a saját, aktuális edzettségi szintedhez tudnád alakítani a terhelést, akárhányadik edzésedről is legyen szó. Gyenge formában vagy, most kezdsz neki a mozgásnak? Tekerj csekély ellenállással, maradj a nyeregben, bringázz lazán egész órán! Bármikor és bármeddig jöhetsz így, amikor és ameddig így látod jónak.
  • A Spinning® órán NINCS KOREOGRÁFIA. Nem kell másokkal egyszerre tekerned, nem kell akkor kiállnod a nyeregből, amikor más, és nem kell úgy ugrálnod, ahogy a néni (vagy bácsi) ugrál elől (miként pl. egy dance aerobik órán adott a felállás).
  • A Spinning® óra lehet a világ leglazább mozgása is, ahol a legkönnyedebben tekerhetsz – milliószor lazább, mint akár csak egy kocogás. Fontos tudnod: egy jó oktató abban fog támogatni, hogy az aktuális erőnléted szerint dolgozz. Ha valaki többet vár tőled, mint ami az adott edzettségi szinten reális lenne, az nem kemény, hanem kókler – keress más oktatót. Akinek az órája után négykézláb távozol a teremből, az nem edző, hanem hentes-mészáros, aki előbb-utóbb kárt tesz benned – keress a piacon másik standot!

Jó Spinning® edzés az, amiben van kihívás (fizikai és/vagy mentális), de végig arra ösztönöznek, hogy ezt a bizonyos kihívást ne másokhoz, vagy valamiféle koreográfiához (egyen-jumpok, egyen-kiállások, stb), hanem a saját, aktuális erőnlétedhez méretezd.

Erre pedig minden lehetőséged adott! Az ellenállás gomb a kezedben, a tempó a lábadban, az intelligenciád pedig a fejedben. Kezdd lazán, haladj fokozatosan és végezd a saját edzésedet! Sehol máshol nem tudod ezt annyira megtenni, mint a Spinner® bringán.

Tehát, mikor is találkozunk? 😛
10ok

Szerző: Posch Gabriella, Spinning® Mesteroktató, kerékpár edző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.