Hogyan NE tekerj a Spinner® bringán?

Ez a videó remekül bemutatja, hogyan NE tekerj egy rögzített áttételű, lendkerekes bringán, mint amilyen a Spinner® is.

Először nézd meg a videót, utána olvasd el  cikket.

SPINN POWER w Klubie Strefa#spinnpowerSTREFA
Czy to maraton? Nie! 🙂 To wczorajsze zajęcia SPIN POWER które prowadził Jaromir. Cieszymy się z Waszej frekwencji <3 SIŁA!!!

Dzisiaj piąteczek! 3:) Karol czeka na Was o godzinie 18 i 19 :*

Szerző: Klub Strefa Gym & Fitness, 2015. november 13.

Mi is történik itt?

Könnyű megérteni, ha megvizsgáljuk a fitnesztermi csoportos órákra használt álló kerékpárok mechanikáját. Ezek a bringák úgy vannak kialakítva, hogy egy körülbelül 20 kg tömegű lendkerék található elöl, ami közvetlen összeköttetésben áll a pedálokkal. Fizikai tény, hogy egy 20 kg tömegű testnek hatalmas tehetetlensége van, ha egyszer lendületbe hoztad. Márpedig, ellenállás nélkül, vagy nagyon csekély ellenálláson pörgetve ez az erő lesz a meghatározó – az izmaid ereje helyett a lendkerék tehetetlensége az, ami forgatja a lendkereket. Mivel a Spinneren a lendkerék közvetlen összeköttetésben áll a pedálokkal, a lábad pedig rögzítve van a pedálon (klipsszel vagy stoplival), ezért a tested a lendkerék tehetetlenségének játékszerévé válik. Úgy is mondhatnám, a lendkerék tehetetlensége fogja rángatni a lábaidat fel és alá. Ez az erőhatás olyan mértékű, hogy az egész mozgásod kontrollálhatatlanná válik, melynek “eredménye”, hogy a lendkerék tehetetlensége minden egyes pedálcsapással a szó szoros értelmében kirepít, “kidob” a nyeregből, majd visszahuppansz oda – íme a nyeregben történő “pattogás” fizikai oka. (Ezen kívül a rossz pedálhajtási technika is az oka – ezt is remekül megfigyelhetjük a videón, de erről szóljon inkább egy másik post). Mivel a lendkeréken gyakorlatilag zéró ellenállás van – a hihetetlenül magas fordulatszám és a pattogás mindennél ékesszólóbban árulkodik róla – a videón látható bringások és oktatójuk (!) nem csak tökéletesen értelmetlen, de az ízületeikre nézve rövid és hosszú távon potenciálisan sérülésveszélyes mozgást végeznek. Nem tesznek mást, mint elpazarolják értékes idejüket és energiájukat valami olyasmire, ami nem csupán nem hatékony, de még a testi épségükre is veszélyes (ráadásul a sérülésveszélyt tovább fokozza a borzalmas kerékpárbeállítás is, de ez már csak hab a tortán).

Ülve tekerésnél is horror az egész, de 1:03-nál még ki is állnak – figyeld meg, ahogy az oktató (?) a karjaira támaszkodik, amellyel gyakorlatilag tehermentesíti a lábait, semmilyen érdemeleges és hatékony munkát nem végezve a lábizmaival. Egészen pontosan az történik, hogy a lendkerék tehetetlensége mozgatja a lábait, ahogy azok tehetetlenül “utaznak” a pedálon”, azaz, a térdízületeit minden egyes pedálcsapásnál egy alulról jövő (!), hihetetlenül káros erőhatás éri.

A megoldás pofonegyszerű (lenne): srácok, rakjatok ellenállást a lendkerékre! Az ellenállás megfelelő használatával (ellenállás = megfogja a fék a lendkereket) lecsökken illetve megszűnik a lendkerék tehetetlensége, helyette a kerékpáros izmai által kifejtett erő hajtja a lendkereket. Ennek van értelme, ez hatékony! Abban a pillanatban, amint megfelelő ellenállás kerül a lendkerékre, kontrollálhatóvá válik a mozgás, elkezdesz teljesítményt leadni és indulhat az értelmes célok érdekében végzett, hatékony, biztonságos és a fizikai fejlődést előremozdító beltéri kerékpáros edzés.

A Spinning® programban soha nem használjuk ellenállás nélkül a bringát – minden oktató elsődleges felelőssége, hogy mindezt megértesse, megtanítsa az óráin résztvevő embereknek. Bár még nézni is borzalmas ezt a videót, nagyon tanulságos és arra mindenképpen jó, hogy szemléltesse, hogyan működik a lendkerekes bringa. Ha ezt megérted és átgondolod, azonnal tudni fogod, mit NE és mit IGEN egy Spinner® nyergében.

Jó tekerést!

(Köszönöm a videót Kasza Attila Spinning® Instruktor kollégának, aki megosztotta velem ezt a gyöngyszemet :))

Szerző: Posch Gabriella, Spinning® Mesteroktató, kerékpár edző

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.