Hogyan fejleszd előadói képességeidet?

mazsomSok kolléga felvetette már, milyen szuper lenne egy olyan képzés, ahol az élettani, edzéselméleti, vagy akár általános kommunikációs okosságok mellett meg lehetne tanulni, konkrétan mit és hogyan mondjon, csináljon az ember, amivel az óráját élvezhetővé, magával ragadóvá teszi. Jó-jó, ott van a Spinning® instruktor kézkönyvből ismert pozitív ösztönzés, az ember összegyűjtöget néhány kifejezést, mondatot, kialakul az óratartási stílusa, de mégis, milyen módszerekkel lehet a kommunikációs illetve előadói képességeket fejleszteni?

Természetesen nincs nálam a bölcsek köve, nem gondolom, hogy mindent tudok és ne lenne miben fejlődnöm. Ebben a cikkben saját módszereimet szeretném megosztani az érdeklődőkkel (vélhetően kollégákkal), afféle szubjektív, számomra bevált utakként, amelyek segítettek abban, hogy egyről a kettőre jussak.

Természetesen lehetnek további módszerek is, sőt előfordulhat, hogy valami, ami nekem hasznos volt, más számára nem bizonyul annak. Ez esetben nincs más hátra, neked kell a saját módszereidet felkutatni. Ha viszont találsz magad számára hasznosíthatót, elgondolkodtatót, örülök, ha segíthettem.

A hosszúra nyúlt bevezetés után, visszakanyarodva az első sorokhoz: a magával ragadó kommunikáció képessége sajnos (vagy nem sajnos?) nem olyan dolog, ami egy képzés alatt megtanulható, vagy egy könyvet elolvasva elsajátítható.

Ha ez így lenne, mindannyian profi előadók, kommunikátorok lennénk, sőt mi több, vendégeink jelentős része is az lenne, hiszen sok más munkakörben is kell emberekkel kommunikálni, hozzájuk szólni, őket tanítani.

De miért is szeretne mindenki fejlődni a kommunikáció terén? Aki órákat tart, gyorsan rájön: az óra sikere nagyon nagy mértékben az instruktor kommunikációs képességein, valamint kisugárzásán, energiaszintjén és  szenvedélyén, pontosabban a szenvedély kimutatásának képességében rejlik.

De mégis, hogy induljon el az ember? Miből lehet tanulni, hogyan lehet tanulni, egyáltalán miként fogj neki, mit nézz, mit figyelj, milyen lépéseket tegyél?

1. Minél több kolléga órájának meglátogatása, és a részvételen túl, elemző (!) megfigyelése

Az ember csak egy bizonyos pontig képes a saját óráiból tanulni. A fejlődés azonban egy ponton túl megreked, hacsak az embert nem érik impressziók, mások órájának meglátogatása révén. Hány oktató óráját láttad életedben? 5? 10? 20? Száz? Hajrá! Minél több, annál jobb! Minél több benyomás, inger ér, annál tapasztaltabb leszel. Az óralátogatás persze ne csak annyiból álljon, hogy beülsz, majd kimész, s “tetszett” / “nem tetszett” / “közepes volt” / “jó volt” / “istencsászár volt” címkékkel lezárod magadban a történetet. Ha valóban tanulni akarsz, ennél tovább kell menned: ki kell fejleszteni magadban az elemzésre való képességet. Tetszett valami? Miért tetszett? Melyek voltak azok a momentumok, kommunikáció, mozdulatok, külső vagy belső tényezők, amelyek által pozitív véleményed alakult ki? Itt persze nem arról van szó, hogy bárkit utánozni kéne, hanem arról, hogy a neked tetsző elemeket a saját stílusodra, saját “képedre” formálva (!) lehetőséged van beépíteni a saját óráidba. Olyan is lehetséges, hogy ami valakitől tetszik, a te stílusoddal, személyiségeddel nem lenne “kompatibilis”, de még ez esetben is bizton állíthatom: pusztán a tapasztalat is feltölt és gazdagít.

Ha pedig nem tetszett az óra: oké, de pontosan miért? Mi volt az? Hol csúszott el? És főleg: Te konkrétan mit csinálnál másképp? A jóból és a rosszból is rengeteget lehet tanulni.

2. Videók, filmek elemzése

Micsoda közhely: információs társadalomban élünk, a világ felgyorsult körülöttünk. Példának okáért, csak a YouTube-on Spinning® órák vagy azok részleteinek részleteinek százait találod – briliáns prezentációkat és katasztrofális kóklerségeket egyaránt. (Ez utóbbiból is sokat lehet tanulni – lásd fentebb.)

Rögtön tegyük hozzá, a monitorról valamelyest más “perspektívából” fogod látni az órát, vagyis nyilván nem ugyanaz mozizni, mint átélni valamit. De nem is ez a célja a videók nézésének. A cél ugyanaz, mint fentebb: az elemző megfigyelés. A személyes részvétel hiányáért cserébe itt még meg is tudod állítani, vissza is tudod tekerni a filmet, a téged érdeklő részt akárhányszor át tudod venni, lassítani, stb. A lényeg: ne csak láss, hanem elemezz!

3. Rendezvények

Nagyjából ugyanaz vonatkozik rá, mint a sima, hétköznapi óralátogatásokra, két dolgot viszont szeretnék mégiscsak elkülöníteni. Az egyik, hogy az én értelmezésemben egy rendezvényes órának teljesen más a célja, mint egy hétköznap esti Spinning® órának. A Spinning® rendezvény “ünnep”, ott az óratartó sokkal nagyobb mértékben előadó, miközben hétköznap este sokkal nagyobb mértékben edző. Ezáltal a kommunikáció módja sem ugyanaz – már csak a létszám miatt se. (Mielőtt félreértene bárki: természetesen nem gondolom azt, hogy egy rendezvényen az “edzőséget” és a szakszerű órafelépítést, a fittségi edzéscélok figyelembevételét “hanyagolni” lehetne, mindössze a két “műfaj” eltérő mivoltára szeretnék utalni.)

A másik dolog, amit szeretnék megemlíteni: számomra rengeteget adtak a külföldi rendezvények. Ezek meglátogatása nyilván nem kevés pénzbe és energiába kerül. Igen, áldozni kell rá. De valamit valamiért! Messzi helyekre elutazva és fantasztikus órákat látva olyan impressziókkal gazdagodsz, amelynek értéke a fejlődésed szempontjából megfizethetetlen.

4. Kommunikációs tréningek, önbizalom építése

Bár mostanra már biztos evidens, de szeretném még egyszer megerősíteni: a kommunikációs képesség fejleszthető. Természetesen van, aki ösztönösen ügyesebb előadó, mint mások, vagy könnyebben át tudja adni másoknak az energiáját. Igaz, hogy nekik könnyebb dolguk van, ugyanakkor neked nem velük, hanem magaddal kell foglalkoznod. Arról a pontról kell fejlődnöd, ahol jelenleg állsz. Önmagához képest mindenki rengeteget tud kupálódni. Számomra sokat segítettek a kommunikációs illetve nyilvános beszéd és retorikai tréningek, amelyek hihetetlenül tanulságosak, és bár időnként gyötrelmesen, mégis nagy lépésekkel lehet velük haladni. Az ilyen tréningeken, tanfolyamokon ugyan konkrétan nem Spinning® órákról van szó, de egyre megy: a jó előadói képesség ugyanazt jelenti, lehetsz akár színész, műsorvezető, Spinning® oktató vagy esetleg ‘csak’ prezentálnod kell a főnökeid előtt.

Az előadói képességekkel szoros összefüggésben van az önbizalom. Az önbizalom (amely nem keverendő össze képességeink túldimenzionálásával) egy pozitív fogalom, melynek felépítésével – pusztán azáltal, hogy magabiztosabbá válva jobban érzed magad szerepedben – óriási mértékben tud fejlődni kommunikációs képességed valamint a kisugárzásod. A kommunikáció fejlesztése nem képzelhető el az önbizalom és az önbecsülés felépítése nélkül.

Olvasás

Furán hangzik? Pedig nem az! Ötéves koromban tanultam meg olvasni, és azóta falom a könyveket. Ha nincs kedvem magvasabb gondolatokhoz, akkor valami könnyedebbet veszek le a polcról, de emellett számos klasszikust olvastam, a régi és a modern irodalomból. Kedvenc íróim könyveit többször is. Hogy jön ez a Spinning®-hez? Számomra kézenfekvő: az olvasás fejleszti a szókincset, a gondolatvilágot és a képzelőerőt. Akinek pedig több van ezekből, könnyebb dolga van az előadói munka terén is.

Számomra sokat adott és ad az olvasás – s itt most nem felhasználói kézikönyvekre gondolok, nem is a Wikipédia szócikkeire, s nem is internetes fórumokra, vagy az olvasókat alacsony színvonalú irományokkal örvendeztető bloggerek írásaira. Mindezek helyett elő a könyvekkel és jöhet az olvasás – hidd el, javadra válik.

Gondolkodás (!), önelemzés

Mikor gondolkodtál utoljára? Vicces kérdés, ugye? Nem a csapongó gondolatokra, kavargó érzelmekre, másokkal vagy az ő tevékenységükkel való foglalkozásra gondolok, hanem például arra, hogy ténylegesen miben kéne fejlődnöd a kommunikáció terén. Szoktál-e elmélkedni a saját óráidon? Szoktad-e elemezni a saját kommunikációdat, őszintén szembenézve az erősségeiddel és a gyengeségeiddel? Fél óra agyalás a kocsiban vagy a metrón ülve szerintem többet ér száz internet előtt töltött órával.

 

Bízom benne, hogy hasznosnak találtad a tippeket. Ha van olyan ötleted, számodra bevált módszer, amelyet szívesen megosztanál velem, örömmel veszem.

Szerző:

Posch Gabriella

Spinning® Mesteroktató, kommunikációs szakember

michael-angelo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.